Ussijahuleib võib peagi poelettidel olla 

Brüssel lubab toidus kasutada jahumardika vastseid

Kui meeldib:
Jaga postitust:
Toeta järgmise loo valmimist
Toeta täna

Euroopa Liidus on oluliseks kliimamuutuse tekitajaks nimetatud põllumajandust, eriti loomakasvatust, ning inimesi laidetud liigse lihalembuse pärast. Nõnda on sageli öeldud, et vaja on kahandada loomakasvatust ning liha osakaalu inimeste toidulaual. Nüüd ongi Euroopa Liit lubanud ühe liha alternatiivina võtta kasutusele jahumardika vastsed ning tarvitada selle pulbrit leivas, kookides, pastatoodetes, töödeldud kartulitoodetes, juustus ja juustutoodetes ning puu- ja köögiviljakompottides.

Euroopa Liidu jaanuari määruse (EL) 2025/89 alusel võib eurooplaste toidulauale seada jahumardika vastsetest valmistatud leiva. Uue eeskirja ajendiks on arvamus, et inimestel on vaja liha alternatiivi, sest üks eurooplane pidavat elu kestel ära sööma 4 härga, 4 oinast, 46 siga, 46 kalkunit, 12 hane, 37 parti ja koguni 945 kana, vahendab Remix News. Enam kui 73% peredest valmistab mitu korda nädalas liharoogi ja maailmas tarbitakse igal aastal umbes 350 miljonit tonni liha. 

Nõnda on pikka aega räägitud liha asendamisest alternatiivsete valguallikatega, kuid eelmisel aastal pidi Euroopa Komisjon põllumajandustootjate vastuväidete tõttu loobuma laboriliha edendamise rõhuasetusest kliimapoliitikas. Kuigi EL kinnitab, et liidu põllumajandus on maailmas ainus selline, mis on vähendanud kasvuhoonegaaside heitkoguseid (1990. aastast alates 20%), põhjustavat see siiski umbes 10% heitkogustest (millest 70% loomadest). Nii on üldine eesmärk kahandada põllumajandussektori kasvuhoonegaaside heitkoguseid 90% võrra aastaks 2040.

Seetõttu on Brüsselis vaatluse alla võetud putukad, keda süües võiksid inimesed vajaliku valgukoguse kätte saada. Praegu on ELi uute toiduainete nimekirjas kolme liiki putukaid: jahuuss (kuivatatud vastsete kujul), rändtirts (külmutatud, kuivatatud ja pulbrina) ja toakilk (külmutatud, kuivatatud ja pulbrina).

Toakilk on üks nendest putukatest, kes on Euroopa Liidu uute toiduainete nimekirjas juba varasemast. Foto: G.-U. Tolkiehn/Wikimedia Commons.

Jaanuari rakendusmäärusega (EL) 2025/89 lubab Euroopa Komisjon uuendtoiduna turule tuua veel jahumardika vastsete UV-töödeldud pulbri. Komisjoni järgi on Euroopa toiduohutusamet jõudnud teaduslikule järeldusele, et jahumardika (Tenebrio molitor) vastsete UV-töödeldud pulber on ohutu määruses nimetatud tingimuste ja koguste korral. Seega on komisjoni hinnangul piisavalt alust, et lubada jahumardika vastsete UV-töödeldud pulbrit kasutada toidus, nt valmistada sellest leiba, kooke, pastatooteid, töödeldud kartulitooteid, juustu ja juustutooteid, puu- ja köögiviljakompotti. Lubatud kogustena on märgitud, et 100 grammis leivas võib olla 4 grammi jahuusse ning 100 grammis koogis 3,5 grammi vatseid. Kasutatud UV-töödeldud mardikavastsejahu tuleb koostisainetes üles loetleda ning tootele tuleb lisada märge, et koostisosa võib põhjustada allergilisi reaktsioone neil, kes on allergilised koorikloomade ja tolmulestade vastu.  

Kommentaaride teavitused
Teavitus
0 Kommentaari
Enim hääli saanud
Uuemad Vanemad
Inline Feedbacks
View all comments